Central Campus Aalto University – Otaniemi, Finnland

A network of weather protected arcades spans from door to door and redefines the Aalto University campus landscape as a sequence of differentiated spaces cumulating in a central outdoor space. The School of Arts, Design and Architecture directs that flow up into the building, acting as a three dimensional interpretation of the square. A unique opportunity for a collaborative environment arises from the looped arrangement stimulating interaction across the quad. As much as the design is an appropriative service infrastructure it is simultaneously a horizontal landmark: it formulates a new and smooth horizon that celebrates the cultural heritage of the imposing Aalto lecture hall.

Open International Architectural Design Competition

Client: Aalto University
Program: The School of Arts, Design and Architecture
Floor Area: 52000 m²   

Team: Sabine Müller, Andreas Quednau, Robert Gorny, Anna Kostreva
in collaboration with Anna Viader (landscape)

 

 

 

architecture, Projects, competitions
28/01/2013